Tieteellisiä tutkimuksia pH-tasapainosta
Vaikka kehon pH-tasapainon merkitys hyvinvoinnille on lääketieteen näkökulmasta vielä melko uusi asia, tutkimuksia aiheesta on tehty jo melko paljon ja niitä tulee koko ajan lisää. Tässä muutamia johon voi tutustua, mikäli aihe kiinnostaa perusteellisemmin. Monelle omakohtainen kokeileminen on kuitenkin vakuuttavin tapa todeta miten tärkeästä asiasta on kyse.
Tieteellinen näyttö siitä, että emäksiset mineraalit ovat ratkaisevan tärkeitä ihmisen terveydelle
Viimeaikainen ihmisen terveyttä, sairastumista ja sairauksia koskeva tieteellinen tutkimus on osoittanut yhä suuremmalla näytöllä, että ”happaman” elämäntyylin mukainen elämä on erittäin vahingollista terveydelle ja että ”emäksisellä” elämäntyylillä ihminen voi parantaa terveyttään, lisätä energiaa, elinvoimaisuutta, parantaa immuunijärjestelmää, lisätä nuorekkuutta ja suojautua sairauksilta.
Niinkin äskettäin kuin lokakuussa 2009, erittäin suuresti arvostetussa British Journal of Nutrition –lehdessä julkaistun Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan:
"Ruokavalion aiheuttaman ”asidoosin” käsite sairauden syynä on ollut kiinnostuksen kohteena yli sadan vuoden ajan. Nykyinen artikkeli tarkastelee fysiologista pH:ta koskevan kasvavan ymmärryksemme historiaa, ”asidoosin” käsitteen fysiologista tukea, asidoosin syitä, kuinka se tunnistetaan, sen lyhytaikaisia vaikutuksia sekä ennalta ehkäisevien toimenpiteiden pitkäaikaista, kliinistä merkitystä, ja pH:n normalisointia koskevaa tutkimustukea. Käytettävissä olevat tutkimustulokset tukevat voimakkaasti käsitystä, että ruokavalion aiheuttama asidoosi on todellinen ilmiö ja että sillä on merkittävää, kliinistä, pitkäaikaista patofysiologista vaikutusta, joka tulisi tunnistaa ja jota tulisi mahdollisesti tasapainottaa ruokavalion avulla." 1
Tutkijat, Pizzornoa, Frassettoa ja Katzinger ovat selvästi osoittaneet, että asidoosi (kehon lisääntynyt happamuus) on erittäin todellinen uhka terveydellemme. Tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että asidoosin vaikutukset voivat suoraan myötävaikuttaa erilaisten syöpäsairauksien, niveltulehduksen, osteoporoosin, sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, masennuksen, Crohnin taudin sekä munuaissairauden syntyyn. Moni näistä ongelmista ovat erittäin yleisiä länsimaissa ja enenevissä määrin muuallakin.
Emäksinen ruokavalio ja syöpä
Maaliskuussa 2009, Robey, Baggett, Kirkpatrick et al julkaisivat Amerikan syöpätutkimusyhdistyksen lehdessä (American Association for Cancer Research Journal) tutkimuksen, joka osoitti, että emäksiset mineraalit (tässä tapauksessa natriumkarbonaatti NaHCO3) kohottivat syöpäkasvainsolujen solun ulkopuolista pH-arvoa estäen etäispesäkkeiden muodostumista. Heidän tutkimuksensa osoittaa, että kasvainten pH on hapan ja että käyttämällä erittäin emäksisiä mineraaleja kehon emäspuskureiden tukemiseen syövän kasvu (ja imusolmukkeiden puuttuminen asiaan) voidaan mahdollisesti estää.
Lähde: Cancer Research 69, 2260, 15.3.2009
Syöpä kukoistaa happamassa ympäristössä
Myös Cancer Research Journal–lehdessä vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa, Gatenby, Gawlinski et al tutkivat ja havaitsivat, että ”normaalin kudoksen krooninen altistus happamalle mikroympäristölle synnyttää toksisuutta seuraavilla tavoilla: (a) normaalilla solujen kuolemalla … ja (b) solujen ulkopuolisen matriisin hajoamisella”. He esittävät, että glukoosiepätasapaino (liittyy happamaan elämäntyyliin) johtaa kroonisesti happamaan mikroympäristöön (kasvainsolua ympäröivät normaalit solut ja molekyylit), joka tarjoaa täydellisen kasvualustan syövälle.
Lähde: Cancer Research 66, 5216-5223, 15.5.2006
Asidoosi & osteoporoosi
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism-lehdessä (Vol 94, No 1 96-102, 2009) julkaistu tutkimus on tarjonnut lisää tukea näkemykselle, jonka mukaan emäksisten mineraalien nauttiminen ja niiden lisääminen ruokavalioon on olennaisen tärkeää hyvän terveyden kannalta. Tutkimuksen kohteena oli ymmärtää emäksisten mineraalien (kaliumbikarbonaatti, natriumbikarbonaatti ja kaliumkloridi) vaikutusta luuston terveyteen – etenkin näiden emäksisten mineraalien kykyä hidastaa luun resorptionopeutta ja kalsiumin eritystä.
Tutkimukseen osallistujilla, jotka nauttivat bikarbonaattilisäravinteita, havaittiin merkittävästi pienempiä virtsan N-telopeptidi- ja kalsiumin eritysmääriä kontrolliryhmään verrattuna.
Lähde: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (Vol 94, No 1 96-102, 2009)
Sydän- ja verisuonitaudit & emäksinen ruokavalio
Emäksiset mineraalit ratkaisevassa asemassa sydän- ja verisuonitautien ennalta ehkäisyssä
Journal of Orthomolecular Medicine-lehdessä Joseph Campbell luo kattavan katsauksen mineraaleja ja sairauksia käsittelevään tieteelliseen kirjallisuuteen korostaen sitä, että emäksiset mineraalit, magnesium ja kalsium, ovat ratkaisevassa asemassa sydän- ja verisuonitautien ennalta ehkäisyssä. Hän tuo myös esiin, että ”Happoja muodostavien ruoka-aineiden erittäin runsas nauttiminen aiheuttaa metabolisen asidoosin. Kun tämä tapahtuu, paratyroidihormoni kiihdyttää kalsiumin poistumista luista ja hampaista (osteolyysi), liiallisen happamuuden puskuroimiseksi tai neutraloimiseksi. Vuosien kuluttua tuo kalsiumhävikki johtaa luuston loppuunkulumiseen, luiden heikkouteen ja vaikuttaa luuston rakenteeseen.”
Lähde: Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 10, No. 3 & 4, 1995
Niveltulehdus & emäksisyys
Emäksisten mineraalien nauttiminen lisäravinteena vähentää kipua reumaattisesta niveltulehduksesta kärsivillä potilailla. Tämä saksalaisen “Ennalta ehkäisevän hoidon ja ravitsemuksen laitoksen” tekemä tutkimus tarjosi selkeää ja kiistatonta näyttöä siitä, että emäksisen mineraalilisän (30g päivittäin) käyttäminen vähensi kipua ja paransi kohtalaisen aktiivisesta reumaattisesta niveltulehduksesta kärsivien potilaiden liikkuvuutta 12 viikon jakson aikana.
Lähde: The Open Nutrition Journal, 2008, 2, 100-105
Tarkempia tietoja listatuista, ja muita tutkimuksia aiheesta
1. Diet-induced acidosis: is it real and clinically relevant? British Journal of Nutrition Cambridge University Press; Joseph Pizzornoa, Lynda A. Frassettoa and Joseph Katzingera
2. Acid-Mediated Tumor Invasion: a Multidisciplinary Study; Cancer Research 66, 5216-5223, May 15, 2006; Robert A. Gatenby, Edward T. Gawlinski, Arthur F. Gmitro, Brant Kaylor and Robert J. Gillies
3. The Potential Role of Systemic Buffers in Reducing Intratumoral Extracellular pH and Acid-Mediated Invasion; Cancer Research 69, 2677, March 15, 2009; Ariosto S. Silva, Jose A. Yunes, Robert J. Gillies and Robert A. Gatenby
4. Alkaline Mineral Supplementation Decreases Pain in Rheumatoid Arthritis Patients; The Open Nutrition Journal, 2008, 2, 100-105; Regina Maria Cseuz, Istvan Barna, Tamas Bender and Jürgen Vormann
5. Treatment with Potassium Bicarbonate Lowers Calcium Excretion and Bone Resorption in Older Men and Women; The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 94, No. 1 96-102; Bess Dawson-Hughes, Susan S. Harris, Nancy J. Palermo, Carmen Castaneda-Sceppa, Helen M. Rasmussen and Gerard E. Dallal
6. Minerals and Disease; Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 10, No. 3 & 4, 1995; Joseph D. Campbell
7. Preservative Effect of Electrolyzed Reduced Water on Pancreatic b -Cell Mass in Diabetic db/db Mice; Biol. Pharm. Bull. 30(2) 234—236 (2007); Mi-Ja KIM, Kyung Hee JUNG, Yoon Kyung UHM, Kang-Hyun LEEM, and Hye Kyung KIM
8. The Effect of Acid/Alkaline Nutrition on Psychophysiological Function; Int J Biosocial Res. Vol.(2); 182-202, 1987; Rudolf A. Wiley
9. Severe Osteomalacia Associated with Renal Tubular Acidosis in Crohn’s Disease; Digestive Diseases & Sciences, Vol 31, No 3, March 1986; Rui MM Victorino, Margarida B Lucas, Miguel Carneiro de Moura
10. Metabolic acidosis of CKD: diagnosis, clinical characteristics, and treatment; American Journal of Kidney Diseases, Volume 45, Issue 6, Pages 978-993 J. Kraut, I. Kurtz
11. Lean Tissue: Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults; American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 3, 662-665, March 2008; Bess Dawson-Hughes, Susan S Harris and Lisa Ceglia